• Helaas geen producten gevonden..

Speciaalbier na de THT-datum: De Kunst van Genieten

Blog banner blog article
23-Apr-2024 4 Min leestijd

Terwijl sommige bieren het best tot hun recht komen na het verstrijken van hun THT-datum, wordt er ook vaak gezegd dat bier het lekkerst is als het vers is. Maar hoe kan dit?

Blijft bier drinkbaar na verloop van tijd?
Allereerst is het belangrijk om te benadrukken dat het overschrijden van de THT-datum bij bier geen gezondheidsrisico met zich meebrengt. Tijdens het brouwproces ondergaat bier een kookproces, waarbij alle bacteriën en ziektekiemen worden geëlimineerd. Bovendien bevatten bier en hop natuurlijke conserveermiddelen, waardoor bacteriën geen kans krijgen om te groeien.

Welke bieren zijn goed te drinken na de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot)?
De bieren die na de aangegeven houdbaarheidsdatum nog steeds een uitstekende drinkervaring bieden, zijn vooral donkere bieren met een hoger alcoholpercentage. Als dit bier na verloop van tijd over datum raakt, kunnen bepaalde smaakelementen evolueren. De hoparoma's kunnen vervagen, waardoor de zoetheid van de mout meer op de voorgrond treedt. De alcoholische warmte kan toenemen, waardoor het bier een meer verwarmend karakter krijgt. Bittere tonen van koffie en kruiden transformeren bijvoorbeeld naar zoete nuances van chocolade en vanille. Je kan denken aan varianten zoals tripel, dubbel en stout. Aan de andere kant zijn de bieren die minder geschikt zijn na de houdbaarheidsdatum voornamelijk lichte bieren met een lager alcoholpercentage. Deze lichtere bieren verliezen snel hun kenmerkende (hop)smaak en hebben de neiging om eerder zuur te worden. Voorbeelden hiervan zijn blond bier, witbier en IPA. Bij bieren boven de 10% is het niet verplicht dat ze voorzien zijn van een houdbaarheidsdatum. Voor bieren onder de 10% moet dit wel omdat de smaak na de THT-datum kan veranderen. Bij sommige bieren is deze verandering juist goed voor de smaak. Wil je meer weten over THT (Tenminste Houdbaar Tot), TGT (Te Gebruiken Tot) en het verschil hiertussen? Bekijk deze blog!

Wanneer is bier op zijn lekkerst?
Bier biedt zijn optimale smaakbeleving wanneer het vers is, omdat het dan de exacte smaken onthult die de brouwer bedoeld heeft. De brouwer verzekert deze ervaring tot aan de THT-datum, op voorwaarde dat het bier correct bewaard wordt. Bij bier dat de THT-datum overschrijdt, verandert de situatie. Dit is niet per se negatief! De smaken kunnen dan niet zo precies zijn als de brouwer heeft bedoeld, maar dat vinden veel liefhebbers soms juist lekkerder.

Ben jij een liefhebber en wil jij zo een biertje drinken dan hebben wij een speciaalbier die ook nog eens mooi afgeprijsd is! Bekijk hier ons bierassortiment!