• Helaas geen producten gevonden..

Voorkom voedselverspilling door goed te organiseren met deze tips

Open fridge with plastic food containers vegetables blog article
04-Jul-2024 5 Min leestijd

Een goed georganiseerde koelkast, vriezer en voorraadkast spelen een grote rol bij het voorkomen van voedselverspilling en het besparen van geld. Hieronder vind je de beste tips om je koelkast, vriezer en voorraadkast te organiseren en voedselverspilling te voorkomen.

Koelkast organiseren

 

1. Temperatuurzones benutten
Koelkasten hebben verschillende temperatuurzones die optimaal gebruikt kunnen worden om voedsel langer vers te houden. Zo kan je bederfelijke producten zoals vlees en kip het beste op de koude plekken in de koelkast bewaren (onderin of in de lades). Zuivel producten zoals melk, yoghurt en kaas kunnen iets hoger in de koelkast in de middelste schappen. De bovenste schappen en deurvlakken zijn het best voor minder bederfelijke items zoals sauzen, dranken en geopende potten omdat het hier wat minder koud is.

2. Gebruik lade-indelingen
Gebruik lades voor groenten en fruit om ze langer vers te houden. Houd verschillende soorten groenten en fruit gescheiden om voortijdig bederf te voorkomen. Groentes als wortels, paprika’s, champignons, komkommers, courgettes, spruitjes en bladgroenten kan je het best in de koelkast bewaren om ze vers te houden. Andere groentes zoals aardappelen, uiten, knoflook en tomaten kan je het best buiten de koelkast bewaren.

3. Label restjes en geopende verpakkingen
Plaats stickers met de datum van opening of bereiding op restjes en geopende verpakkingen of schrijf het op de verpakking met een stift. Dit helpt je om te weten wanneer ze op moeten zijn.

4. Plaats nieuw gekochte items achteraan (FIFO)
Wanneer je nieuwe producten koopt, plaats deze achter de oudere items. Dit helpt bij het FIFO-principe. FIFO staat voor "First In, First Out." Het is een voorraadbeheerprincipe waarbij je de oudste producten als eerst gebruikt. Dit helpt om ervoor te zorgen dat producten niet bederven of verouderen voordat ze worden gebruikt. Hierdoor worden producten waarvan de THT-datum dichterbij is eerst gebruikt. Wil je meer weten over THT (Tenminste Houdbaar Tot), TGT (Te Gebruiken Tot) en het verschil hiertussen? Bekijk deze blog

Vriezer organiseren

 

1. Voedsel opdelen in porties
Deel voedsel op in porties voordat je het invriest. Dit maakt het makkelijker om precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt zonder de rest te moeten ontdooien.

Tomatenpuree is bijvoorbeeld een ingrediënt dat vaak maar in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, waardoor de kans groot is dat een geopende verpakking bederft voordat je het volledig hebt gebruikt. Een handige tip om dit te voorkomen is door tomatenpuree in te vriezen in blokjes. Je kunt de puree bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Op deze manier kun je eenvoudig de juiste hoeveelheid tomatenpuree pakken die je nodig hebt voor je maaltijd, terwijl de rest vers blijft voor toekomstige gerechten.

2. Gebruik en label vriesbestendige containers of zakken
Gebruik doorzichtige vriesbestendige containers of zakken en label ze met de inhoud en datum. Zo zie je in één oogopslag wat erin zit en wanneer het is ingevroren.

3. Stapel en categoriseer
Stapel voedsel netjes op elkaar en categoriseer het per soort, zoals vlees, groenten en restjes. Dit maakt het eenvoudiger om te vinden wat je nodig hebt en zorgt voor een betere doorstroming van voedsel volgens het FIFO-principe.

4. Controleer regelmatig
Het is belangrijk om je vriezer regelmatig te controleren. Maak een inventaris van wat je hebt en wat er bijna op moet. Plan maaltijden rondom deze items om verspilling te voorkomen.

Voorraadkast organiseren

 

1. Categoriseer je producten
Het categoriseren van je voorraadkast is een cruciale stap. Groepeer vergelijkbare items zoals granen, pasta, ingeblikt voedsel, snacks en kruiden. Dit maakt het eenvoudiger om te zien wat je hebt en voorkomt dubbele aankopen.

2. Gebruik doorzichtige bakken
Doorzichtige bakken zijn ideaal om snel te zien wat erin zit zonder alles uit de kast te halen. Label de bakken met de categorie van de inhoud, zoals “granen” of “snacks”, om het overzicht te bewaren.

3. Plaats nieuw gekochte items achteraan
Net als in de koelkast, plaats je nieuwe items achter de oudere (FIFO).

4. Controleer regelmatig
Maak er een gewoonte van om je voorraadkast maandelijks te controleren. Zoek naar producten die bijna verlopen zijn en plaats deze vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt.